Is je beste vriendin, je nichtje, je buurmeisje of je zus zwanger? Dan mag dat natuurlijk gevierd worden! Een babyshower is een traditie in Amerika, maar wordt steeds vaker ook in Nederland gevierd. Het is een super leuk feestje met verschillende activiteiten voor de aanstaande moeder met haar vriendinnen, familie en andere kennissen. Een babyshower kan ieder moment in de zwangerschap gevierd worden echter gebeurd het meestal wanneer een vrouw ongeveer 30 weken zwanger is.

1. Nodig een leuke club mensen uit.
Denk aan ongeveer 15 tot 30 mensen. Je kunt echter altijd voor wat meer of minder mensen gaan, dat hangt er natuurlijk ook vanaf hoe groot de familie- en vriendenkring  van de aanstaande moeder is. In de meeste gevallen worden alleen vrouwen uitgenodigd voor een babyshower, wil je er graag mannen bij hebben, dan kan dat natuurlijk ook! Denk aan de volgende mensen bij het bepalen van de genodigden:
- (Beste) vriendinnen
- Aanstaande oma’s
- Zussen
- Nichten/nichtjes
- Tantes
- Buurmeisjes
- Collega’s

2. Kies een leuke locatie voor de babyshower.
Dit kan bij de aanstaande moeder thuis zijn maar je kunt ook een andere locatie kiezen zoals een restaurant, kantine, of misschien heb jij of heeft één van de genodigden wel een grote woonkamer waar de babyshower gevierd mag worden. Is het lekker weer? Vier de babyshower dan gezellig in een tuin of in het park! Kies je er voor om het bij de aanstaande moeder thuis te doen? Denk er wel aan dat je na afloop van het feest gezamenlijk opruimt, zodat je de zwangere niet met de troep achterlaat.

3. Zorg voor vrolijke en gezellige uitnodigingen.
Vervolgens heb je drie manieren om je uitnodiging te verspreiden:
-  Ontwerp online een leuke kaart en laat deze per post verzenden. Er zijn genoeg leuke  webwinkels die de leukste kaarten hebben voor een babyshower.
- Maak zelf kaarten. Ben je een beetje creatief? Dan kun je de leukste kaarten zelf in elkaar knutselen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een in elkaar geknutseld luiertje waar de uitnodigende tekst in staat? Of voor de nog creatieveren onder ons, een kinderwagentje, een baby of een melkfles. Je kunt het zo leuk en gek maken als je zelf wilt!
- WhatsApp groep. Ben je niet creatief of heb je niet zo’n groot budget voor de uitnodigingen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een groep aan te maken in WhatsApp en daar alle genodigden in toe te voegen. Het voordeel van deze uitnodiging is dat er gemakkelijker gereageerd wordt en er makkelijk overlegd kan worden. Denk er aan dat je de uitnodiging of de aankondiging op tijd meldt zodat alle gasten de datum vrij kunnen houden en je zo weinig mogelijk afmeldingen hoeft te ontvangen.
Tip: vergeet niet te vermelden dat de aanstaande moeder van niets weet en het de bedoeling is dat ze verrast wordt.
Tip: een dresscode maakt het feestje nog gezelliger…

4. Zorg voor leuke decoratie/versiering op de feest locatie.
Online zijn er honderden leuke tips en ideeën te vinden voor het versieren van een babyshower. Om te beginnen kun je onwijs leuke slingers ophangen met teksten zoals ‘Hoera’, of wanneer het geslacht al bekend is kun je kiezen voor ‘It’s a boy’ of ‘It’s a girl’. Deze leuke teksten kun je ook ophangen van gekleurde opblaas letters. Naast slingers zie je bij een babyshower ook vaak roze en/of blauw honeycombs verspreid aan het plafond. De honeycombs zijn erg leuk te combineren met andere vrolijk gekleurde ballonnen. Om de tafeltjes leuk te dekken kun je denken aan gestipt of geruit tafelkleed.

5. Hapjes & drankjes.
Een feest is geen feest zonder hapjes en drankjes! Wanneer het geslacht van de baby al bekend is kun je natuurlijk alles in het blauw of in het roze maken/bestellen. De kans is groot dat er tussen al je genodigden wel een keukenprinses zit die met veel plezier de hapjes en de drankjes wil verzorgen. Heb je echter geen kok in de groep dan kun je natuurlijk ook hapjes bestellen of de taken verdelen zodat iedereen iets maakt en meeneemt. Je kunt denken aan de volgende hapjes en drankjes:
- Roze of blauwe cake
- Cup cakes met marsepein versieringen
- Neger zoenen met roze of blauwe spikkeltjes
- Tompouces
- Spekjes
- Chocolaatjes of bonbons
- Lange vingers met roze of blauwe muisjes en witte chocolade
- Oreo koekjes met roze of blauwe glazuur
- Wiegjes gemaakt van eieren
- Kinderwagen gemaakt van een watermeloen met andere fruitsoorten
- Blauwe of roze bubbels, natuurlijk ook non-alcoholische drankjes voor de aanstaande moeder
- Gekleurde cocktails met leuke versieringen
- Koffie, thee en frisdrank
- Worstenbroodjes in de vorm van luiers
- En natuurlijk… taart! Maak er een mooie en originele taart van in een leuke vorm, zoals bijvoorbeeld een zwangere buik of een baby.





Houd bij het maken van de hapjes rekening met de genodigden zoals eventuele mensen met een allergie of een geloof en kinderen. Maak het kleurrijk en gezellig. Houd je zeker niet in met het versieren van je hapjes, het is nooit ‘too much’
met een babyshower!

6. Cadeautips
Vaak vragen de genodigden zich af wat ze de aanstaande moeder cadeau kunnen doen. In zulke gevallen weet vaak een zus, moeder of goede vriendin wel wat de zwangere vrouw nog niet in haar baby uitzet heeft. Je kunt aan de volgende cadeaus denken:
- Babykleren zoals rompertjes, broekjes, truitjes en sokjes
- Luiers, want een voorraadje luiers kan een aanstaande moeder natuurlijk sowieso goed gebruiken…
- Luiertas, om alle luiers, flesjes, voeding, doekjes en andere benodigdheden mee te nemen wanneer moeder met baby op stap gaat.
- Aankleedkussen, een erg origineel cadeau waar je een aanstaande moeder zeker blij kunt maken.
- Cadeaubon, daarmee zit je altijd goed.
- Baby dekentjes
- Baby manicure set
- Baby foto shoot, voor de mooiste plaatjes van de pasgeboren baby
- Verwennerij voor de moeder, denk aan een diner bon of een welness bon

Tip: vraag aan iedereen wat ze van plan zijn cadeau te geven, om dubbele cadeaus te voorkomen.




7. Verras de aanstaande moeder.
Maak er een leuke surprise party van! Laat een van de genodigden een ‘afspraak’ plannen met de aanstaande moeder zodat ze niets door heeft en wacht haar vervolgens met de hele club op. Maak hier een leuk moment van met ballonnen, slingers en misschien wel confetti! En vergeet het roze of blauwe drankje natuurlijk niet.

8. Zet een programmaatje in elkaar voor de babyshower
er bestaan onwijs leuke spelletjes om te doen met de aanstaande moeder. Hieronder een rijtje met een aantal voorbeelden:
- Raad spelletje: maak een schriftje klaar om daar iedereen een voorspelling in te laten maken. Laat alle aanwezige personen de naam, de geboortedatum en het gewicht van de baby raden en in het schriftje schrijven. Het is voor de aanstaande moeder erg leuk om dit na afloop van de babyshower door te lezen.
- Babyfoto’s: vraag alle gasten een foto van zichzelf als baby mee te nemen en laat de zwangere raden welke foto bij wie hoort. Dit spel zorgt gegarandeerd voor veel plezier.
- Babyhapjes proeven: zorg voor allerlei soorten babyhapjes, blinddoek de aanstaande moeder en laat haar de hapjes proeven en raden wat het is!
- Rompertje: laat een rompertje rond gaan en laat iedereen er wat met een stift op schrijven.
- Babyhints: bedenk vooraf een aantal bijpassende woorden en schrijf deze op kaartjes. Laat vervolgens iedere deelnemer om de beurt een woord uitbeelden. De aanstaande moeder probeert de woorden te raden. Stel je de volgende woorden voor; bevalling, vruchtwater, ontsluiting, baby verschonen… Tijdens het spelen van dit spel lig je hoe dan ook in een deuk!
- Spijkerpoepen met een zwangere buik: blaas ballonnen op (wellicht heb je er nog een heleboel liggen) en laat iedere deelnemer een ballon onder haar kleding doen. Speel vervolgens het oud Hollandse spelletje spijkerpoepen en laat de échte zwangere vrouw foto’s maken, want zij is waarschijnlijk niet in staat om mee te doen, maar ze kan er wel enorme plezier om hebben want het zorgt natuurlijk voor hilarische beelden!
- Luier ruiken: gebruik een stuk of 5 luiers en doe in iedere luier een andere geur. Denk bijvoorbeeld aan chocolade, sinaasappelsap, ontbijtkoek, zwitsal baby lotion en gesmolten kaas. Vervolgens blinddoek je de zwangere en laat je haar aan iedere luier ruiken en raden wat er in zit. Raadt ze het goed? Cadeautje uitpakken maar!
- Luier verschonen: zorg voor een pop en een luier. Blinddoek vervolgens de zwangere vrouw en laat haar geblinddoekt de pop een luier omdoen. Denkt de aanstaande moeder dat ze klaar is? Dan mag ze haar blinddoek af doen en het resultaat zal enorm lachwekkend zijn, misschien heeft de pop de luier wel om het hoofd ;).
Tip: Bij het spel babyfoto’s, babyhapjes proeven, luier ruiken en babyhints kun je het nóg leuker maken door bij ieder goede antwoord de aanstaande moeder een cadeau te laten uitpakken.

9. Na deze leuke spelletjes kun je de gezellige middag of avond hiermee afsluiten.
Is er nog budget over? Dan kun je er ook voor kiezen om nog even gezellig met zijn allen een hapje te gaan eten bij de zwangere vrouw haar favoriete restaurant om de dag helemaal goed af te sluiten.

10. Vergeet de bedankjes niet voor alle gasten.
Je kunt bedankjes bestellen of zelf maken. Hieronder een aantal ideeën voor een leuk bedankje:
- Een potje met roze of blauwe snoepjes (is het geslacht nog niet bekend, ga dan voor roze én blauwe snoepjes of kies voor wit).
- Een zakje gevuld met roze of blauwe ‘geluk steentjes’. Ook daar kun je een kaartje aan maken met een leuke korte tekst.
- Papflesjes, deze flesjes kun je zelf versieren met strikjes, kaartjes met daarop de tekst ‘bedankt’ en stickers en je kunt de flesjes vullen met blauwe en/of roze snoepjes.
- Gevulde parasolletjes, ook deze kun je zelf maken met een doe het zelf pakket, vul de parasolletjes met gepofte rijst en hang er leuke kaartjes aan.
- Gevulde transparante bal met daarin roze of blauwe chocolade hartjes en versiert met een strikje en een kaartje.
- Speen sleutelhangers (roze, blauw, wit of misschien wel zilver of goud)
- Papieren taart, bestaande uit taartpunten die versiert zijn met strikjes en roosjes. In ieder taartpuntje kun je een kleinigheidje doen. Iedereen neemt bij vertrek een taartpunt mee en heeft op die manier een aandenken aan de gezellige babyshower.

Nog enkele tips voor een gezellige sfeer tijdens de babyshower:
- Zet een gezellig achtergrond muziekje aan. Je kunt de favoriete playlist van de aanstaande moeder aanzetten, je kunt iedereen een aantal nummers laten opgeven zodat het een gemixte lijst wordt of je kunt er voor kiezen om gewoon de radio op de achtergrond te laten draaien. Zorg in ieder geval voor vrolijke en gezellige muziek en wie weet wordt er nog wel een dansje gewaagd op deze gezellige dag!
- Voor de versiering en decoratie heb je natuurlijk al gezorgd, maar wat dacht je van wat gezellige sfeer verlichting? Denk aan een lichtsnoer met daaraan leuke lichtgevende vormpjes. Je kunt dit snoer aan het plafond hangen maar je kunt het ook bij de deur ophangen, dat zorgt voor een leuk welkom.
- Heb je jonge kinderen uitgenodigd voor de babyshower? Zorg dan voor genoeg speelgoed zoals kleurplaten met stiften, een bal om mee te voetballen, knutselspullen om knutselwerkjes mee te maken, een stickerboek met stickers etc.
- Zorg voor een locatie met de mogelijkheid voor het gebruikmaken van een toilet. Kies je voor een park als locatie? Kies dan wel een park vlakbij een openbaar gebouw met een toilet en overleg even of je daar gebruik van mag maken. Het zou jammer zijn als je gasten tussendoor weg moeten om naar de wc te gaan…

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog enthousiast bent geworden over het organiseren van een onvergetelijke babyshower en dat je wat aan mijn tips zult hebben. Veel plezier met zijn allen, maak er een gezellig feestje van, ze wordt immers misschien maar één keer moeder!