Neem ook een kijkje in onze andere webshops

Russische poppetjes

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

22 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

22 artikel(en)

Russische poppetjes

Russische poppetjes, nostalgie uit Rusland...

Het babouska poppetje is voor velen van ons een stukje nostalgie. De met de hand gemaakte houten babouska poppetjes komen oorspronkelijk uit Rusland, waar men haar Matrouska, ‘moeder van de familie,’ noemt. Een toepasselijke naam bij het idee van in elkaar gestapelde figuurtjes binnen één grote moederpop. Het plaatsen van het ene figuur in de andere wordt ook wel als een symbool van vruchtbaarheid en eeuwigheid gezien. In Nederland hebben we verschillende namen voor de pop. Hier wordt ze ook wel baboeska, matroeska, matryoshka of matrousjka genoemd.

In 1890 werden in Rusland de eerste matrouska poppetjes gemaakt. In eerste instantie dienden deze houten popjes als speelgoed voor kinderen. Tegenwoordig wordt de pop vooral als souvenir verkocht. De buitenste, het grootste babouska poppetje is altijd een meisje met een traditionele hoofddoek. De buikbeschildering van een set bestaat meestal uit een bepaald thema. Zo zie je setjes beschilderd met aardbeien, met speciale bloemen, maar ook in bijzondere thema's met sprookjes of religieuze afbeeldingen. De setjes bestaan vaak uit 5 of 7 Russische poppetjes. De matroesjka sets bestaan echter ook met nog veel meer houten figuurtjes. Zo zijn er 12-delige en zelfs 24 delige setjes.

In Nederland vind je vrijwel geen souvenirwinkeltjes of speelgoedwinkels waar men baboeska figuren verkopen. Dat is in Rusland wel anders, daar zie je op elke markt wel een kraampje met de mooie handgemaakte Russische pop. Vakantiegangers kopen er vaak een voor henzelf cadeau ter herinnering aan hun vakantie in Rusland. Ook brengen ze vaak Russische poppetjes mee voor de thuisblijvers. Wil jij ook zo'n leuk setje kopen? Dan hoef je echt niet helemaal naar de Sovjet Unie reizen hoor! Je bestelt ze gewoon online in onze webshop!